Dermal Dolgu
Dermal Dolgu Nedir?
Dermal dolgu, kaybedilen hacmi geri kazanmak, çizgileri yumuşatmak ve kırışıklıkları hafifletmek veya yüz hatlarını iyileştirmek için cildin altına enjekte edilen jel benzeri maddelerdir. Genç görünmeye yardımcı olan bu işlem hem kadınlar hem de erkekler tarafından sıklıkla tercih edilir. Ameliyata gerek olmaması, bu dolguların popülerliğini arttırmaya yardımcı olur.
Dermal dolgu genellikle kırışıklık görüntüsünü gidermek için kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda bu dolgular estetik gülüş tasarımının bir parçası olarak uygulanır. Dudağın şekillendirilmesine yardımcı olarak kişinin daha estetik bir gülüşe sahip olması sağlanır. Buna ek olarak dermal dolgular, elmacık kemiklerinin daha çıkık görünmesini de sağlar.


Dermal Dolgu Çeşitleri
Dermal dolgular içerdikleri malzemelere göre farklı isimlerle anılırlar. En popüler dolgular hyaluronik asit olsa da kalsiyum hidroksilapatit ve otolog yağ enjeksiyonları da diğer popüler dolgu malzemeleri arasında yer alır.
Hyaluronik Asit (HA)
Hyaluronik Asit yani HA dolgu malzemesi genellikle yumuşak ve jel gibidir. Uygulamanın sonuçları kalıcı değildir ve belirli aralıklarla tekrar edilmesi gerekir. Vücut kademeli olarak 6 ila 12 ay veya daha uzun sürede partikülleri doğal olarak emer.
Kalsiyum Hidroksilapatit (CaHA)
CaHA dolgu genellikle bir hyaluronik asit dolguya göre daha yoğun bir yapıya sahiptir. Çoğu hasta için kalıcılık yaklaşık 12 ay kadar sürebilir. Kalsiyum hidroksilapatitin ayrıca doğal kolajen üretimine yardımcı olduğu bilinmektedir.
Poli-L-laktik Asit
Poli-L-laktik asit tipik olarak daha derin yüz kırışıklıklarını tedavi etmek için kullanılır. Uygulama sonrasında elde edilen sonuçlar 2 yıldan uzun süre kalıcı olabilir.
Otolog yağ enjeksiyonları
Otolog yağ enjeksiyonları, ameliyat gerektiren tek enjekte edilebilir dolgu tedavisidir. Bu dermal dolgu, kişinin kendi yağlarının enjekte edilmesini içerir. Yağlar liposuction ile vücudun farklı bölgelerinden toplanır. Toplanan yağ özel bir işlemden geçirilerek saflaştırılır. Daha sonraki adımda ise işlemden geçen bu yağlar istenen bölgeye uygulanır.
Polimetilmetakrilat (PMMA)
PMMA dolgu maddeleri ciltte yapı ve sıkılık sağlayan doğal olarak oluşan bir madde olan kolajen içermektedir.